Tipărire

 

Iubiți credincioși, Capela noastră nu dispune de locuri de parcare. Pentru a putea parca mașinile vă stau la dispoziție străzile din împrejurimi, precum și parcarea de la Școala ”Sonnenhaldeschule”, care dispune de 13 locuri. Distanța este de circa 100 de metri față de Capelă.Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm cu drag la rugăciune. 

Accesati linkul de mai jos pentru a vedea harta cu străzile și locurile unde puteți parca. https://www.openstreetmap.org/way/199505352#map=18/47.67805/9.19034

 Pentru a găsi mai ușor Capela din Konstanz, vă venim în ajutor cu un filmuleț. Trebuie doar să accesați acest link: https://www.youtube.com/watch?v=WAUSFHvbvSg

 

///////////

Rugăciunea lui Iisus

Das Jesusgebet

Luni:-ora 18.00 Pavecernița Mare și Canonul cel Mare în Biserica St. Peter und  Paul din Niederzell, Eginostr.19, 78479 Reichenau

Montag: -18.00 Uhr-Gottesdienst in der Hl. Paulus und Petrus Kirche -Eginostr.19, 78479 Reichenau

Întâlniri cu tinerii

 Doamne ajută! Dorința mea este de a mă întâlni cu tinerii , pentru a sta de vorbă, a bea un ceai împreună, a ne cunoaște mai bine și  a cunoaște mai bine învățătura lui Hristos și a Bisericii noastre strămoșești. De aceea fac călduroasa invitația tinerilor de la 17 ani până la 40 ani (necăsătoriți) de a participa la aceste întâlniri în sala bisericii evanghelice Petruskirche , Wollmatingerstr.58, 78467 Konstanz .

 ///////////////////////////////////////

Pelerinaj în Austria, de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni

 

În fiecare an, la data de 21 octombrie, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Cuv. Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Mc. Oprea Miclăuș, canonizați în anul 1955 și Preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992. Ca și în anii trecuți, PC Pr. Mircea Ioan Oniga și Parohia Innsbruck a organizat un pelerinaj pe urmele lor, la care au participat Mitropolitul Serafim, numeroși preoți și peste 200 de credincioși. Acesta a avut loc sâmbătă, 19 octombrie, la Kufstein.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită de către IPS Părinte Mitropolit Serafim în catedrala „St. Vitus” de la poalele cetății. Numeroși preoți și diaconi, împreună cu credincioșii lor au participat la Sfânta Liturghie. Printre ei a fost și Părintele sârb care construiește în Kufstein o biserică ortodoxă închinată Sfântului Visarion Sarai, de origine sârbă.

În cadrul predicii, Părintele Mitropolit a menționat date biografice a celor cinci Sfinți Mărturisitori, evidențiind importanța mărturisirii credinței, fără a cădea în prozelitism. Înaltpreasfinția Sa a descris greutatea acelor timpuri, când oamenii trăiau segregați în funcție de etnie sau apartenența religioasă. Aceste prejudecăți au fost astăzi în parte depășite, creștinii trăind în pace unii cu alții, deși își păstrează fiecare în continuare „legea neamului”.

După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au urcat în închisoarea-cetate pe urmele Sfinților Mărturisitori. Drumul anevoios, prin coridoare de stâncă reci și umede, aminteau de chinul celor întemnițați aici. În turnul împăratului s-a săvârșit Acatistul Sfinților Mărturisitori, precum și un Parastas pentru toți creștinii necunoscuți care au suferit între aceste ziduri.

După masă, Părintele Ionel Nemeș de la Parohia din Konstanz a organizat o Seară duhovnicească cu participarea credincioșii prezenți la pelerinaj. Cu această ocazie, Părintele Mitropolit a răspuns la întrebările din rândul părticipanților.

Duminică, Mitropolitul Serafim a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“ din Innsbruck, alături de părintele paroh Mircea Ioan Oniga. După împărtășirea credincioșilor, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură la Evanghelia vindecării demonizaților din ținutul Gherghesenilor (Luca VIII, 26-39). Sărbătoarea parohială s-a încheiat cu o agapă. În aceeași după-amiază, ÎPS Serafim a efectuat o vizită episcopului catolic de Innsbruck, Excelența Sa, Dr. Hermann Glettler.

Protos. Athanasie Ulea

 

Sursa:http://www.mitropolia-ro.de/index.php/ro/stiri-din-2019/1612-pelerinaj-in-austria-de-sarbatoarea-sfintilor-marturisitori-ardeleni

...............................

Programul activităților din această toamnă

Cu vrerea și mila lui Dumnezeu, în toamna aceasta vom avea mai multe activități duhovnicești și culturale. Doresc să vi le pun la suflet pentru a ne putea organiza programul mai bine.
1. 18-20 octombrie Pelerinajul Kufstein - Innsbruck. Sâmbătă 19 octombrie, ora 17.30 Seară duhovnicească cu IPS Părinte Mitropolit Serafim în sala Pensiunii Leitenhof din Niederau.
2. Sâmbătă 26 octombrie -ora 18.00 Seara duhovniceasca cu Klaus Kenneth, convertit la Ortodoxie și susținătorul a multor conferințe în spațiul ortodox, autor și traducător a multor cărți, dintre care cea mai cunoscuta este "Două milioane de kilometri în căutarea adevărului". 
3.Duminica  8 decembrie- după Sf. Liturghie Concert de colinde susținut de soprana Camelia Târlea și soțul ei Florin Târlea.
4.Sâmbătă 14 decembrie Taina Sf. Maslu la  ora 16.00.
5.Vineri 20 decembrie Vecernie și Seară duhovnicească -ca. ora 17.30. Invitați sunt părintele protopop sârb  de Elveția-Berna, Stanko Markovic și doamna preoteasa Agena Markovic-Dr. în Teologie
6. Marți 24 decembrie -Slujbă în Seara de Ajun ora 16.00, după care vom pleca la colindat

 Data concertuui de colinde susținut de corul parohiei noastre "Sf. Cecilia" va fi anunțată ulterior

 

......................................................

Rugăciune la începerea noului an școlar 

Duminica 8 septembrie , am oficiat Te Deumul de începerea noului an școlar. Ne-am bucurat de prezența mare a elevilor și studenților parohiei noastre Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să-i binecuvânteze și să-i ocrotească în noul an școlar. Tuturor elevilor, studenților și celor care merg la grădiniță le dorim spor la învățătură și multă sănătate.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, mulţime şi interior

.......................................

PELERINAJ

 

KUFSTEIN-INNSBRUCK (Austria)

 

Când?-vineri -duminică -18-20 octombrie 2019

 

Program: Vineri seara- cazarea

 

                   Sâmbătă dimineata –ora 10.00 Sf. Liturghie arhierească –IPS Mitropolit Serafim  -în catedrala St. Vitus de la poalele cetății, după care parastasul va fi în cetate pentru Sfinții români.

 

                   Sâmbătă după masă program liber, iar seara după ce vom lua masa împreună(ne aducem fiecare de mâncare), vom face o întrunire duhovnicească,  culturală…în sala pensiunii

 

                  Duminică dimineață la ora 10.00 Sf. Liturghie arhierească – IPS Mitropolit Serafim în Innsbruck. După ce vom mânca ceva la un Imbiss din oraș, vom vizita orașul Innsbruck -ghid Pr. Mircea Oniga, după care va fi plecarea către casă.

 

Cazarea!-va fi la Pensiunea Leitenhof în Niederau – Wildschönau

 

Adresa: Leitenweg 17, 6314 Niederau/ Wildschönau, Austria

 

              www.leitenhof.at

 

Pretul ?- 65€ de persoană pentru 2 zile cu micul-dejun

 

                   Reduceri copii: -până la 4 ani  gratis-dorm în pat cu părinții

 

                                      -de la 5-9 ani-50% reducere

 

                                     -de la 10-14 ani-30% reducere

 

Transport?- cu mașinile propii

 

Înscrierea?- se face la nr. de tel. +4915114131126, până în 30 septembrie

...................................................

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sărbătoriți la Kufstein și Innsbruck

Parohia Ortodoxă Românească „Sf. Ioan de la Suceava” din orașul austriac Innsbruck a organizat sâmbătă, 20 octombrie, un pelerinaj la Kufstein, pe urmele Sfinților Mărturisitori Ardeleni de la mijlocul secolului al XVIII-lea: cuviosul Visarion, mireanul Nicolae Oprea, preoții Moise din Sibiel și Ioan din Galeș care și-au petrecut ultimii ani ai vieții în mari lipsuri, în cunoscuta închisoare habsburgică din fortăreața alpină, pentru mărturisirea credinței ortodoxe. La pelerinaj au participat mai bine de 80 de preoți și credincioși români din Austria și Germania împreună cu PS Sofian Brașoveanul.

Pelerinajul a început pentru unii credincioși încă de vineri seara, iar pentru majoritatea de sâmbătă dimineața, când PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica Sf. Vitus situată la baza dealului pe care se află fortăreața din Kufstein. Alături de ierarh au slujit șase preoți și doi diaconi și au participat credincioși de la parohiile din München, Innsbruck, Konstanz, Amstetten, Wels și St. Pölten.

După momentul împărtășirii credincioșilor, PS Sofian și slujitorii altarului au rostit Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, iar la încheierea slujbei ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură. Preasfinția Sa a explicat celor mai bine de 80 de credincioși veniți în pelerinaj ce înseamnă formula de încheiere a slujbelor: „Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi”, arătând că „Sfinții Părinți” sunt atât sfinții Bisericii din vechime și până în zilele noastre, dar și strămoșii noștri cei din veac, precum și părinții trupești și duhovnicești aflați încă în această viață.

Referindu-se la motivul acestei sărbători, Episcopul Sofian și-a exprimat dorința ca acest pelerinaj să devină o tradiție românească: „În luna octombrie avem pelerinajul din Moldova, la moaștele Sfintei Parascheva, iar la sfârșitul aceleiași luni, pe cel al Sfântului Dimitrie Basarabov, de la București”, a amintit ierarhul. În același fel ar fi frumos și de dorit ca și ardelenii să aibă propriul pelerinaj, la locurile unde au pătimit Sfinții Mărturisitori, acum 250 de ani în urmă, la Kufstein. Preasfinția Sa a arătat că motivele pentru care îi prăznuim pe sfinții mărturisitori ardeleni, și în general pe sfinții martiri, nu sunt numeroasele chinuri dintre cele mai grele, ci credința și răbdarea pe care aceștia le-au avut în fața durerii și a chinuitorilor, pentru trăirea dreptei credințe.

 

 

 

 

Slujba a fost continuată cu pelerinajul în vechea fortăreață care a fost folosită în vremurile Habsburgilor ca închisoare pentru cei mai de temut opozanți ai puterii imperiale. Mai întâi credincișii au vizitat turnul-bastion în care se găsesc mai multe celule ale vechilor deținuți. Fiindcă nu se știe unde anume au pătimit sfinții mărturisitori români Visarion Sarai, Nicolae Oprea, Ioan din Galeș și Moise Măcinic, cărora li se adaugă și alți mărturisitor încă necanonizați, pelerinii au cântat troparul Sfintei Cruci, „Mântuiește Doamne poporul tău...”, troparul mucenicilor, „Sfinților Mucenici, care bine v-ați nevoit și v-ați încununat...” și troparul Sfinților mărturisitori ardeleni, „Luptătorilor pentru Ortodoxie...”. Au mai fost vizitate camerele armelor, ale torturilor, incinta exterioară precum și celebra orgă a fortăreței.

Pelerinajul s-a încheiat cu o agapă oferită de parohia din Innsbruck la restaurantul românesc din Römerhofgasse.

Duminică dimineața, în chiar ziua prăznuirii Sfinților Mărturisitori, PS Părinte Episcop Sofian a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei din Innsbruck, împreună cu părintele paroh Ioan Mircea Oniga.

Anul viitor, pelerinajul pe urmele Sfinților Mărturisitori va avea loc sâmbătă, 19 octombrie.

Mai multe fotografii - pe pagina Facebook a Parohiei românești din St. Pölten 

 

 http://www.mitropolia-ro.de/index.php/2-uncategorised/1420-sfintii-marturisitori-ardeleni-sarbatoriti-la-kufstein-si-innsbruck

Joi, 1 martie a.c., părintele Alexandru Nan, protopop al Bavariei și paroh al Parohiei „Nașterea Domnului” din München a susținut prezentarea publică a tezei sale de doctorat în teologie, intitulată „Controverse teologice între Bizanț și Imperiul franc în perioada carolingiană” și alcătuită sub îndrumarea pr. prof. dr. Manfred Hauke de la Universitatea din Lugano (Elveția). La susținerea tezei au participat, din partea Bisericii noastre, ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, părintele Ionel Nemeș (Konstanz) și părintele Mihai Meseșan (Lugano).

 Susținerea tezei de doctorat în Teologie a părintelui Alexandru Nan, a avut loc joi după-amiaza în Sala polivalentă a Facultății de Teologie Catolică din cadrul „Universității Elveției Italiene” (Università della Svizzera Italiana). Sub îndrumarea pr. prof. dr. Manfred Hauke, profesor de Dogmatică și Patrologie în cadrul Facultății de Teologie Catolică din Lugano, părintele Alexandru a alcătuit o lucrare de peste 500 de pagini, cu titlul: „Controverse teologice între Bizanț și Imperiul franc în perioada carolingiană”, după ce, între anii 2001-2004, PC Sa a urmat cursurile de Doctorat în cadrul aceleiași Facultăți.

 

În cele trei mari capitole ale lucrării, pr. Alexandru a prezentat cele trei dispute care au marcat prima etapă a schismei între Răsărit și Apus: iconoclasmul bizantin și efectele lui în Apus, cearta pe adaosul Filioque și pretențiile papale în secolele 8 și 9 (perioada carolingiană). Deși s-au scris mii de pagini pe marginea acestor teme, mai ales în Apus, noutatea lucrării constă în faptul de a fi încercat să prezinte o viziune generală asupra perioadei, subliniind legăturile dintre temele teologice dezbătute.

În fața unei comisii alcătuite din: pr. dr. Manfred Hauke, profesorul îndrumător, pr. prof. dr. Michael Durst, profesor de Istoria Bisericească Universală și Patrologie la Facultatea de Teologie Catolică din Chur (Elveția), în calitate de al doilea corector, a Rectorului Facultății luganeze, pr. prof. dr. René Roux și a profesorilor Giorgio Paximadi și Costante Marabelli din cadrul aceleiași Facultăți, dar și a publicului prezent, alcătuit din rude și prieteni ai părintelui Alexandru, conform cutumei universitare, acesta a prezentat o sinteză a lucrării, după care a răspuns întrebărilor adresate de cei 5 profesori, având loc un frumos dialog.

La sfârșitul dezbaterilor, comisia s-a retras să delibereze. În urma voturilor exprimate, părintelui Alexandru Nan i s-a acordat titlul de Doctor în Teologie cu calificativul: magna cum laude (foarte bine). Conform regulamentului Facultății, numai după publicarea lucrării și înmânarea mai multor exemplare Secretariatului acestei instituții, candidatul poate folosi titulatura obținută prin susținerea lucrării. Discuțiile academice au continuat apoi la masa de seară, unde părintele s-a întreținut cu profesorii, preoții amintiți mai sus și ÎPS Serafim, prezent la susținerea tezei.

Între persoanele participante la acest eveniment academic, s-au numărat rude și prieteni ai părintelui Alexandru, dar și credincioși ortodocși veniți din Germania și din Lugano. Între aceștia amintim pe pr. prof. dr. Peter Rutz, profesor emerit de Logică la Facultatea de Teologie Catolică și fost Director (Regens) al Seminarului din Chur, unde pr. Alexandru Nan a urmat cursurile de Master în Teologie Catolică (între 1999-2001), pr. Mihai Meseșan, parohul Comunității Orotodoxe din cantonul Ticino și duhovnic al părintelui Alexandru și pr. Ionel Nemeș, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Konstanz (Germania). De asemenea, a fost de față și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, care a efectuat o vizită în Elveția între 28 februarie și 2 martie, în cadrul căreia s-a întânit cu părintele ieroschimonah Gabriel Bunge de la Schitul „Sf. Cruce” din Roveredo-Ticino, cu care a discutat mai multe teme duhovnicești, iar apoi cu parohul Comunității Ortodoxe Ticineze, pr. Mihai Meseșan, pe care l-a hirotonit preot la Paris în urmă cu 22 de ani, pe când era locum tenens al Arhiepiscopiei (acum Mitropolie) de acolo.

Pr. Mihai Meseșan, Lugano
http://www.teologialugano.ch/

 ......................................................................................................

 

 „Liturghie festivă“  la Konstanz

 

 Duminică 24 iunie, în Parohia Ortodoxă Română „Pogorârea Duhului Sfânt” din Konstanz s-a oficiat Sfânta Liturghie festivă pentru copiii care au participat la  „Prima Spovedanie”.

 Din luna octombrie a anului trecut acești copilași, sub instruirea și îndrumarea doamnei profesoare de religie Eugenia Nemeș, au luat parte la programul pregătitor. Pe parcursul acestei perioade copilașii au trecut cu dragoste și responsabilitate pe la scaunul de spovedanie. În cadrul Sfintei Liturghii micuții creștini îmbrăcați în costume tradiționale au rostit Tatăl nostru în limbile română și germană, iar la momentul Împărtășaniei au fost primii care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

După terminarea Sfintei Liturghii, grupul de copilași a susținut în fața părinților și a credincioșilor prezenți un program cu cântece religioase și cu folclor românesc și o scurtă scenetă biblică: Minunea învierii fiicei lui Iair.

Din partea parohiei au fost împărțite diplome de participare și o plasată cu cărți, iconițe și dulciuri. La bucuria parohiei s-a adăugat și prezența Pr. Prof. Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și München, care cu o seară înainte a susținut conferința „Despre iubire, bucurie și credință într-o lume care le pierde", iar duminica a slujit Sf. Liturghie, alături de PC Pr. Stefan Arghir, Ionel Nemeș și Diaconul Florin Baris.

Copilașilor care au participat la „Prima Spovedanie”, Bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate, împlinirea tuturor dorințelor și să-i păzească întru mulți ani!

Pr. Ionel Nemeș

.................................................

O nouă parohie românească în Pădurea Neagră

În zilele de 12-13 mai, credincioșii parohiei din Konstanz și cei din filia Trossingen s-au bucurat de vizita pastorală a ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, la invitația Părintelui Ionel Nemeș, parohul comunității. Sâmbătă 12 mai, Părintele Mitropolit alături de PC Preoți: Mircea Ioan Oniga (Innsbruck), Alexandru Roșu (Ravensburg) Mihai Adam (St. Galen), Ionel Nemeș (Konstanz) și PC Diaconi: Dumitru Dura (secretarul Mitropoliei), Florin Bariș (Konstanz), a săvârșit Taina Sfântului Maslu cu participarea a numeroși credincioși.

După această Sfântă Taină, ÎPS Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre efectele psiho-somatice ale Tainei Sfântului Maslu, iar apoi a răspuns la întrebările puse de credincioșii prezenți  în biserică. La final, Ierarhul a vorbit despre cei 500 de copii cu probleme financiare precare din Moldova, cărora  Mitropolia noastră le oferă lunar un ajutor financiar, apoi  i-a  îndemnat pe credincioși să se implice și să ajute acest proiect.

Duminică 13 mai, ÎPS Părinte Mitropolit a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica din Durchhausen (Pădurea Neagră) alături de PC Preoții: Mircea Ioan Oniga, Ionel Nemeș și PC Diaconi: Dumitru Dura, Florin Baris și Ștefan Arghir. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diaconul Ștefan Arghir întru preot pe seama parohiei Trossingen-Villingen-Schwenningen. Filia Trossingen a luat ființă în anul 2013, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Serafim, la cererea unor credincioși din Trossingen și sub păstorirea Părintelui Ionel Nemeș. De la aceasta dată Sf. Liturghie s-a oficiat de două ori pe lună, iar numărul credincioșilor a crescut de la an la an, ceea ce a făcut necesar hirotonia unui preot și înființarea unei parohii. La slujbă au participat  mulți credincioși din zona Pădurea Neagră, din Konstanz și din Innsbruck. De asemenea ne-am bucurat de prezența domnului primar al orașului Trossingen, Dr. Clemens Maier și a preotului catolic Thomas Schmollinger, cel  care ne-a oferit biserica de la începuturile noastre ca filie în Trossingen.

În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit a punctat câteva aspecte cu privire la viața unei parohii, la modul cum trebuie să se raporteze credincioșii la bunul mers al parohiei și cum trebuie primit și ajutat preotul în misiunea sa. Apoi Ierarhul i-a înmânat Părintelui Ștefan Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii.

La finalul slujbei au fost oferite gramate de binefăcător credincioșilor care s-au implicat în viața acestei filii, iar după aceea ne-am bucurat de agapa oferită de parohie.

Pr. Ionel Nemeș, Konstanz

http://www.mitropolia-ro.de/index.php/stiri-din-2018/1324-o-noua-parohie-romaneasca-in-padurea-neagra

...............................................

Acțiune filantropică

Fraţii mei, ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n’are fapte?”  Epistola lui Iacov Cap.2

 Parohia Ortodoxă Română “Pogorârea Sfântului Duh” Konstanz

 COLECTEAZĂ AJUTOARE pentru

 Maicutele de la Mănăstirea Nera, care impreuna cu Fundatia Teofania sub motto-ul « Pentru o lume mai buna » se ostenesc zilnic in asezamintul social pentru copiii si bătrânii aflați în diferite greutăți.

Prezentarea Asezamantului Sf Ioan Maximovici, Slatina Nera, Manastirea Nera

 https://www.youtube.com/watch?v=4eBT51qbSDI

Ce puteți dona?

 -       Hăinuțe / Încălțăminte

 -       Jucării

 -       Materiale educative

 -       Produse de igienă

 -       Lenjerii / Prosoape

 -       Alimente / Conserve

 -       Tot ceea ce nu mai aveți nevoie și credeți că se mai poate folosi

 Unde puteți dona?

 Punctele de colectare pentru donațiile  dumneavoastră pînă în data de 30.09.2018:

 Fam.Cerski,

Keltenweg 1,

 78315 Radolfzell

 Tel : 07732 / 9 59 42 55

 

Fam.Solomon,

RielasingerStr. 196,

78224 Singen

Tel : 0176 / 24 66 21 86

Vă rugăm luați legătura prin telefon pentru o organizare cît mai simplă.

Cu programare exista și posibilitatea de a prelua pachetele d-voastra și după Sfânta Liturghie în Konstanz.

Avem rugămintea să menționați conținutul pachetelor pentru a putea fi preluat în factura proformă de donație.

 În numele maicutelor si al nevoiasilor, mulțumim la toți binefăcătorii care sunt alături de noi cu trup și suflet spre indeplinirea acestui proiect de binefacere.

---------------------------------------------------------------------

Corul "Sf. Cecilia" la Rugăciunea pentru pace

Duminică, 22 iulie ac. , corul parohiei noastre "Sf. Cecilia" a participat la Rugăciunea pentru pace pe scena din Stadtgarten Konstanz,  la încheierea festivităților  "600 Jahre Konstanzer Konzil 2014-2018". Corul a interpretat pe  patru voci piesa "Pentru Tine Doamne". Pentru a asculta si viziona această piesă accesați linkul: https://www.youtube.com/watch?v=uHOUICvkm1Q

...................................................................................................................................

 „Liturghie festivă“  la Konstanz

 

 Duminică 24 iunie, în Parohia Ortodoxă Română „Pogorârea Duhului Sfânt” din Konstanz s-a oficiat Sfânta Liturghie festivă pentru copiii care au participat la  „Prima Spovedanie”.

 Din luna octombrie a anului trecut acești copilași, sub instruirea și îndrumarea doamnei profesoare de religie Eugenia Nemeș, au luat parte la programul pregătitor. Pe parcursul acestei perioade copilașii au trecut cu dragoste și responsabilitate pe la scaunul de spovedanie. În cadrul Sfintei Liturghii micuții creștini îmbrăcați în costume tradiționale au rostit Tatăl nostru în limbile română și germană, iar la momentul Împărtășaniei au fost primii care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

După terminarea Sfintei Liturghii, grupul de copilași a susținut în fața părinților și a credincioșilor prezenți un program cu cântece religioase și cu folclor românesc și o scurtă scenetă biblică: Minunea învierii fiicei lui Iair.

Din partea parohiei au fost împărțite diplome de participare și o plasată cu cărți, iconițe și dulciuri. La bucuria parohiei s-a adăugat și prezența Pr. Prof. Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și München, care cu o seară înainte a susținut conferința „Despre iubire, bucurie și credință într-o lume care le pierde", iar duminica a slujit Sf. Liturghie, alături de PC Pr. Stefan Arghir, Ionel Nemeș și Diaconul Florin Baris.

Copilașilor care au participat la „Prima Spovedanie”, Bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate, împlinirea tuturor dorințelor și să-i păzească întru mulți ani!

Pr. Ionel Nemeș

...............................

Sfinții Mărturisitori transilvăneni, cinstiți la Kufstein, locul pătimirii lor

Sfinții Mărturisitori transilvăneni au fost prăznuiți și anul acesta la Kusftein, locul pătimirii lor. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dr. Serafim Joantă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Dr. Sofian Brașoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Austria, Germania și România. Numeroșilor credincioși prezenți, veniți din mai multe parohii din Austria și Germania, li s-a alăturat și o delegație sosită din Mărginimea Sibiului.

Printre marii apărători ai românilor din Transilvania în veacul al 18-lea, la loc de cinste se numără Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Sf. Mucenic Oprea și Sf. Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. După cum se ştie, Cuviosul Visarion a iniţiat în Transilvania o amplă mişcare de redeşteptare religioasă, motiv pentru care a fost arestat și a avut mult de pătimit în mai multe închisori. De fapt, toți acești sfinți au pătimit mult pentru mărturisirea curajoasă a credinţei ortodoxe, trei dintre ei dându-și obștescul sfârșit în teribila închisoare de la Kusftein (Austria): Sf. Visarion, Oprea și Ioan, preot din Galeș.
Continuând o tradiție începută anul trecut, Parohia ortodoxă română de la Innsbruck, păstorită cu multă râvnă de către pr. Mircea Oniga, a organizat și-n acest an prăznuirea Sfinților Mărturisitori transilvăneni la Kufstein.
Astfel, sâmbătă, 21 octombrie, în ziua prăznuirii lor, Sf. Liturghie a fost oficiată de către PS Părinte Episcop Sofian Brașoveanul în biserica “Sf. Vitus”, așezată la poalele muntelui unde se află fosta închisoare din Kufstein. Din soborul slujitor au făcut parte: pr. Alexandru Nan, Protopop al Bavariei, pr. sârb Mihail Gavrilovici, al Parohiei ortodoxe sârbe din Kufstein cu hramul “Sf. Cuvios Visarion”, pr. Ionel Nemeș de la Parohia ortodoxă română din Konstanz, pr. Mircea Oniga de la Parohia ortodoxă română din Innsbruck, pr. Visarion Ipati de la Parohia ortodoxă română din Klagenfurt, pr. Cătălin Soare de la Parohia ortodoxă română din St. Pölten, pr. Dumitru Mureșan de la Parohia Rosenheim, pr. Silviu Bota de la Ilia (jud. Hunedoara), diaconul George Tapciuc de la Centrul bisericesc din München și diaconii Ștefan Arghir și Florin Bariș de la Parohia Konstanz. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de un mic cor, dirijat de doamna preoteasă Eugenia Nemeș de la Konstanz.
În cadrul predicii rostite, PS Părinte Episcop Sofian s-a referit la contextul istoric în care au pătimit acești sfinți transilvăneni, subliniind faptul că au preferat să pătimească în închisorea de la Kusftein și-n altele, decât să renunțe la “legea strămoșească”, la credința ortodoxă. Părintele Episcop Sofian a făcut o paralelă cu vremurile în care trăim astăzi, în care mulți credincioși bagatelizează adevărurile de credință, în timp ce strămoșii lor au plătit cu prețul vieții statornicia în credință. PS Sofian a atras atenția, în special părinților, că trebuie să le transmită copiilor adevărurile de credință mai ales prin exemplul personal, care rămâne cea mai eficientă predică. De asemenea, PS Părinte Sofian a vorbit de permanentizarea acestui pelerinaj, care, de la an la an, ia tot mai mare amploare în rândurile clericilor și credincioșilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
La sfârșitul Sf. Liturghii, toți cei prezenți, preoți, diaconi și credincioși, avându-l în frunte pe Părintele Episcop Sofian, au urcat în fosta închisoare, unde în “Pavilionul valahilor” a fost citit Acatistul Sfinților Mărturisitori. Prin aceasta s-a arătat încă o dată evlavia celor prezenți pentru Sfinții Mărturisitori transilvăneni. Ca și-n anul trecut, o delegație de credincioși din Mărginimea Sibiului, condusă de domnul inginer Emil Pirpăriță Rudeanu, a participat la această manifestare organizată în cinstea Sfinților Mărturisitori ai Transilvaniei.
După oficierea slujbei Acatistului, pr. prot. Alexandru Nan a dat citire unui text de lucru, propus de către delegația din Mărginimea Sibiului, care să fie prelucrat și apoi tradus în limba germană, pentru  o viitoare placă comemorativă, care să fie așezată în închisoare, în memoria tuturor ortodocșilor români morți acolo pentru credința strămoșească.

***

Închisoarea de la Kufstein a fost una dintre cele mai crunte din fostul Imperiu habsburgic şi, mai târziu (din 1867), austro-ungar. Închisoarea, construită iniţial ca fortăreaţă, a fost menţionată prima dată într-un document din anul 1205, cu numele de Castrum Caofstein. În secolul al 13-lea se afla în proprietatea episcopilor de Regensburg. Trei sute de ani mai târziu, mai precis în anul 1504, împăratul Maximilian (+1519) al Imperiului romano-german, a asediat oraşul Kufstein, cucerindu-l. Acesta a reorganizat şi reconstruit fortăreaţa, care mai târziu va fi folosită ca închisoare. Până în anul 1814 aceasta a trecut de mai multe ori în posesia bavarezilor, revenind în acest an definitiv teritoriului austriac.
Începând din ultimele decenii ale secolului 20, fortăreaţa a devenit un important punct de atracţie pentru turiştii care ajung în Tirol. O parte a fortăreţei a fost transformată în muzeu. Cealaltă parte a fost dotată cu un lift, pentru a putea fi mai uşor vizitată de către turişti.
Din anul 2005 fortăreaţa este folosită pentru organizarea de concerte de muzică clasică în aer liber şi pentru alte evenimente. Astăzi fortăreaţa adăposteşte cea mai mare orgă în aer liber din întreaga lume. Construită în anul 1931 de către Oskar Walcker, orga a fost dotată cu o nouă tehnică şi îmbunătăţită, astăzi având nu mai puţin de 65 de registre. În fiecare zi la ora prânzului poate fi auzit sunetul aceastei orgi, timp de 10 minute, în memoria soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale.

A consemnat pr. prot. Alexandru Nan, München

 

Sursa: http://www.mitropolia-ro.de/index.php/stiri-din-2017/1185-sfintii-marturisitori-transilvaneni-cinstiti-la-kufstein-locul-patimirii-lor

 ....................................................

 

"Credinţă fără fapte e moartă!" (Iacob 2, 20)

Dorinţa preotului Octavian Pătrașcu era sa ridice o biserică în stil maramureșean si un centru social pentru oamenii nevoiași. Dorința lui s-a concretizat cu voia si ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor cu suflet mare, prin  conceperea  unui proiect social care a primit finanțare  din fonduri PHARE-RICOP şi aşa a luat fiinţă Centru Social Petroşani prin care au fost ajutaţi mii de săraci din oraşul Petroşani...

Minuni există la tot pasul numai să avem ochi să le vedem.

Ce puteți dona?

 • Hăinuțe / Încălțăminte
 • Jucării
 • Materiale educative
 • Produse de igienă
 • Lenjerii / Prosoape
 • Alimente / Conserve
 • Euro-pe sumă se va elibera chitanță
 • Tot ceea ce nu mai aveți nevoie și credeți că se mai poate folosi

Unde puteți dona?

 

Punctele de colectare pentru donațiile dumneavoastră până la 05.11.2017:

Fam. Cerski-Keltenweg 1, 78315 Radolfzell, Telefon: 07732/9594255

Fam. Solomon -Rielasingerstr. 196, 78224 Singen,  Telefon:0176-24662186

Vă rugăm luați legătura prin telefon pentru o organizare cît mai simplă.

Cu programare există și posibilitatea de a prelua pachetele dumneavoastră și după Sfânta Liturghie în Konstanz.

Avem rugămintea să menționați conținutul pachetelor pentru a putea fi preluat în factura proformă de donație.

În numele nevoiașilor din Petroșani, mulțumim tuturor enoriașilor care au fost alături de noi cu trup și suflet spre îndeplinirea acestui proiect de binefacere.

Spendenaktion

Meine Brüder und Schwestern, was hat es für einen Wert, wenn jemand behauptet: «Ich vertraue auf Gott, ich habe Glauben!«, aber er hat keine guten Taten vorzuweisen?“ (Jakobusbrief 2)

Für die bedürftige Familien und Kinder die täglich das Sozialzentrum Petrosani aufsuchen. Dort finden sie nicht nur einen Seelsorger sondern auch eine kostenlose medizinische Untersuchung, ein warmes Essen und alles nötige um ihre Notlage zu überwinden.

Die Geschichte

Vor ein paar Jahren, träumte ein orthodoxer Priester davon, eine Kirche in einem extrem verarmten Gebiet der Stadt Petrosani zu bauen. Durch die eigenen Kräfte und Menschen guten Glauben an Gott, schaffte er es diese Kirche zu etablieren. Aber der Priester wollte mehr tun, "etwas" ganz Besonderes im Keller dieser Kirche für die vom Schicksal betroffenen Menschen, nämlich ein Sozialzentrum zu bauen. Er wollte nicht nur die geistlichen sondern auch die materiellen Bedürfnisse der Menschen decken. Dieser Priester glaubte fest in seinem Herzen:

"Das Glaube ohne Werke tot ist!" (Iacob 2, 20)

Sein Wunsch war so stark, dass Gott ihm einen Gläubigen schickte, der ein Sozialzentrum für die Armen bauen wollte, jedoch fehlte der geeignete Platz dafür... Und so lernten sie sich kennen…Und so begann alles. Sie schrieben ein soziales Projekt, das durch PHARE-RICOP finanziert wurde und so entstand das Petrosani Sozialzentrum. Tausende von Armen der Stadt Petrosani wurde hier schon geholfen...

Wunder gibt es überall, man muss sie nur sehen

Was können Sie spenden?

 • Kleidung Mädchen / Buben
 • Kleidung Erwachsene
 • Spielsachen
 • Schreibmaterialien und Hefte für die Schule
 • Körperpflegeprodukte
 • Bettwäsche / Handtücher
 • Lebensmittel / Konserven
 • Euro-Spendenquittung wird ausgestellt
 • Sonstige brauchbare Sachen die zum Wegwerfen zu schade sind

Abgabestelle für Ihre Spenden

Fam. Cerski, Keltenweg 1, 78315 Radolfzell, Tel : 07732/9594255

Fam. Solomon -Rielasingerstr. 196, 78224 Singen,  Telefon: 0176-24662186

Nach telefonischer Voranmeldung, ist eine Spendenabgabe jederzeit möglich.

Es besteht auch die Möglichkeit einer kostenloser Abholung.

Wir bitten Sie die Pakete mit den Inhalt zu beschriften, damit dies in der pro forma Rechnung übernommen werden kann.

Im Namen aller bedürftigen aus Petrosani, möchten wir uns gerne vorab für Ihre Spenden bedanken. Nur miteinander, können wir was bewegen.

Doamne ajută! Sâmbăta  2 aprilie de la ora 10.00 până la ora 12.00 voi spovedi. Pentru o bună organizare și pentru a evita aglomerația vă rog să luați legătura cu mine pentru programare. 

  Reluarea slujbelor în prezenţa credincioşilor

Iubiţii mei, doresc să vă informez că din data de 17 mai 2020 se vor relua slujbele religioase în prezenţa credincioşilor. Acest  lucru va fi posibil doar respectând regulile de igienă  stabilite şi impuse de autorităţile statului german. Până când vom intra în normalitate slujbele vor fi oficiate în Biserica Petruskirche, Wollmatingerstr. 58, 78467 Konstanz. Deoarece ordonanta de urgenţă dată de Kultus Ministerium Stuttgart prevede ca numărul de persoane să fie limitat prin păstrarea distanţei de 2 m, excepţie fac membrii aceleaşi familii, capacitatea Bisericii a fost redusă la 70 de persoane. Pentru participarea la Sf.Liturghie se va face o inscriere prealabila.

 Dragii mei vin  cu rugămintea de a respecta condițiile impuse de pandemie.
Persoanele care nu sunt scrise pe listă nu pot participa la Sf. Liturghie deoarece numărul este limitat.
 Cei care s-au înscris pe listă și din binecuvântate pricini nu pot ajunge la biserică sunt rugați să anunțe din timp, pentru a da posibilitatea altor doritori.
Vă scriu aceste rânduri deoarece în ultimele duminici au venit tot mai mulți credincioși care nu erau trecuți pe listă.
De asemenea, va rog sa nu-i puneți pe oamenii de ordine în ipostaza neplăcută de a va refuza intrarea.
Vă mulțumesc pentru înțelegere! Cu dragoste și prețuire pr Ionel.
 

Atenție, cei care vin cu copii la împărtășit, după Sf. Liturghie, să vină la ora 12.45 si nu mai repede , pentru că se aglomerează coridorul și in primul rând nu avem voie-restricțiile autorităților- și-n al doilea rând se vorbește tare și nu mai avem liniștea și ordinea de care toți avem nevoie. Cei care doresc să vorbească îi rugăm să o facă în altă parte , nu pe coridor sau în curtea bisericii. Vă rog mult de tot să primiți aceste rânduri ca fiind trimise din dragoste și frățietate. De asemenea vă mulțumim pentru înțelegere și ajutor. Pr. Ionel.

----------------------------------------------------------

Concert de cântece românești

Duminică 14 mai, după Sfânta Liturghie, la Durchausen, va avea loc un concert caritabil de cântece românești, interpretate de doamna Mădălina Dorneanu de la Parohia Ortodoxă Română din Luxemburg.

Tipărire

 

Pastorala Sfântului Sinod în Duminica Ortodoxiei - 2017

Preacuviosului cin monahal, Preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Patriarhiei Române, 

Har, bucurie şi pace de la Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, iar de la noi părinteşti binecuvântări!

Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi, Iubiţi credincioşi şi credincioase,

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în prima duminică din Postul Mare, numită și Duminica Ortodoxiei, sărbătorim biruința asupra tuturor rătăcirilor doctrinare de la dreapta credință și de la dreapta vedere a prezenței și lucrării lui Dumnezeu în lume.

Potrivit Sfintei Tradiții a Bisericii, icoana Domnului Iisus Hristos este chipul liturgic văzut al Dumnezeului celui viu și nevăzut, care S-a făcut om (cf. Coloseni 1, 15).

 

Fundamentul dogmatic al cultului sfintelor icoane este Întruparea Fiului lui Dumnezeu de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, la plinirea vremii. Părinții Bisericii care au teologhisit despre venerarea sau cinstirea sfintelor icoane, fiind purtați și luminați de Duhul Sfânt, au fost încredințați adeseori prin minuni și experiențe duhovnicești neîndoielnice de adevărul și puterea harică a sfintelor icoane.

Dealtfel, potrivit Sfintei Tradiții, prima icoană a Mântuitorului Hristos este Sfânta Mahramă sau Icoana nefăcută de mână omenească a Domnului, care a fost trimisă regelui Avgar al Edesei.

Prin venirea lui Mesia Hristos pe pământ, „la înfățișare aflându-Se ca un om” (Filipeni 2, 7), a fost dezlegată opreliștea dată lui Moise de a nu face „nici un fel de asemănare a niciunui lucru din câte sunt în cer, sus și din câte sunt pe pământ, jos” (Ieșirea 20, 4). Interdicția din Vechiul Testament era una pedagogică și temporară pentru a nu se cădea în idolatrie, deoarece Dumnezeu Cel nevăzut din ceruri nu luase chip de om pe pământ. Însă, pentru noi, creștinii, icoana Domnului Iisus Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, este mărturie și mărturisire a Întrupării Sale, după cum zice Sfântul Evanghelist Ioan: „Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr” (Ioan 1, 14).

Învățătura ortodoxă despre cinstirea sfintelor icoane a fost formulată, în mod deplin, la Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea, din anul 787, de la care se împlinesc anul acesta 1230 de ani. Această învățătură este în deplin acord cu Sfânta Scriptură și cu Sfânta Tradiție, întrucât se fundamentează pe dogma hristologică a Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Sinodul afirmă că Sfânta Scriptură și sfânta icoană se „arată” și „se explică” reciproc. Imaginea vizuală are aceeași valoare cu imaginea verbală. Așa cum Sfânta Scriptură este o imagine în cuvinte, tot astfel și icoana pictată este un cuvânt în culori. Prin icoană, conținutul Sfintei Scripturi nu este transmis sub forma unei doctrine abstracte, ci în chip liturgic, adică într-un mod integral și concentrat, care se adresează „față către față” persoanelor din biserică aflate în stare de comuniune – rugăciune cu Preasfânta Treime și cu toți sfinţii.

Citând cuvintele Sfântului Vasile cel Mare, Sinodul al VII-lea ecumenic afirmă că „cinstea arătată icoanei trece asupra prototipului, iar cel care venerează icoana venerează persoana pe care aceasta o înfățișează[1]. Astfel, sfintele icoane fac posibilă comuniunea harică între persoanele reprezentate și credincioșii care le cinstesc și se roagă în fața lor.

Un alt eveniment important în care s-a confirmat și reafirmat rolul, sensul și importanța artei sacre sau liturgice în viața Bisericii a fost Sinodul de la Constantinopol, din anul 843. Făcând trimitere directă la imaginea reprezentată în icoană, Synodicon-ul acestui Sinod proclamă pomenirea veșnică a celor care cred, dovedindu-și spusele prin scrieri și acțiunile prin reprezentări, pentru răspândirea și afirmarea adevărului prin cuvinte și prin icoane[2].

Tot în acest document sinodal se subliniază faptul că icoana participă la sfințenia și harul prototipului ei și, de aceea, icoana sfințește ochii celor credincioși și tămăduiește bolile sufletești și trupești ale celor care le cinstesc. La rândul său, Sfântul Ioan Damaschin spune că „harul lui Dumnezeu se odihnește deasupra icoanei”, pentru că „în timpul vieții lor sfinții erau plini de Duh Sfânt. La fel și după moarte harul Sfântului Duh rămâne pururea în sufletele lor, în trăsăturile și sfintele lor chipuri, iar aceasta nu prin fire, ci ca urmare a harului și a lucrării divine”. Iar pentru a face posibilă întâlnirea prin rugăciune și prin harul Duhului Sfânt, reprezentarea lui Hristos, a sfinților și a evenimentelor Istoriei Sfinte trebuie să exprime cu fidelitate realitatea istorică.

Rostul de a fi al icoanei este acela de a-i arăta pe moștenitorii Împărăției lui Dumnezeu, pe cei care o caută, o pregustă și o prefigurează încă din timpul vieții lor pe pământ. Și cu toate că sfinții pictați pe icoane sunt deosebiți între ei la chip, au totuși ceva comun și anume aureola sau nimbul de lumină. Aureola este semnul văzut al slavei dumnezeiești din Împărăția cerurilor, care nu se poate vedea cu ochii trupești, dar care se află tainic prezentă în sufletul și trupul sfinţilor.

De aceea, icoana este și o vedere prin credință a Împărăției lui Dumnezeu, iar nu doar un simplu element estetic și didactic în Biserică.

Iubiţi fii duhovnicești,

Sfânta Scriptură ne învață că omul este icoana vie făcută de Dumnezeu după chipul Fiului Său.

Așa cum icoana exprimă într-un mod văzut slava nevăzută a prototipului său ceresc, tot astfel și omul, „icoana” văzută a lui Dumnezeu, a fost făcut de Creator „după chipul Său” (Facere 1, 27) ca să se reflecte, în om și prin el, lumina cea necreată și neapusă a Dumnezeirii sau frumusețea preaslăvită și negrăită a Celui nevăzut. Întrucât Ortodoxia este atât mărturisirea adevărului unirii dumnezeirii și a omenității în Persoana Domnului Iisus Hristos, cât și mod de cunoaștere și de trăire în arvună a slavei Împărăției cerurilor, noi, creștinii, suntem datori să mărturisim dreapta credință și să căutăm „sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu” (Evrei 12, 14). Totodată, trebuie să armonizăm dreapta mărturisire și preamărire a lui Dumnezeu cu iubirea milostivă față de aproapele  nostru,  care  este  chipul  lui  Hristos  îndreptat  spre  noi (cf. Mt. 25, 40).

Întrucât fiecare om este făcut „după chipul lui Dumnezeu”, iubind pe aproapele nostru, iubim și pe Dumnezeu. Astfel, sfânta icoană ne arată „calea” iubirii milostive față de toți oamenii, pe care a mers Fiul lui Dumnezeu când S-a făcut Om și pe care au mers apoi oamenii credincioși și sfinți care s-au îndumnezeit, urmându-L. Cine ajută pe cel ce are nevoie de ajutor, acela iubește pe Hristos Care Se identifică cu toți oamenii aflați în suferință, zicând: „Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25, 40).

Întrucât în 2017 se împlinesc 1230 de ani de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, anul acesta a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anul omagial al sfintelor icoane, al icona- rilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Întrucât sfintele icoane sunt reprezentări vizibile ale unor realități tainice, nevăzute și cerești, rostul sfintelor icoane este să ne înalțe sufletul spre pacea, bucuria și slava Împărăției cerurilor. De aici marea responsabilitate ce-i revine pictorului iconar. Potrivit Sinodului al VII-lea ecumenic „pictorului îi aparține doar natura tehnică”, în timp ce diataxis, compoziția sau forma artistică, depinde, în mod evident, de ce au hotărât Sfinții Părinți.

Dumnezeu a descoperit Sfinților Părinți prin experiențe duhovnicești ceea ce trebuie să redea icoana prin culori. Ei contemplau prototipul și apoi exprimau, în limbajul picturii, modelul sau chipul. Iar acele prototipuri care au fost descoperite Sfinților Părinți sunt rememorate în icoana ortodoxă, trezind în conștiința privitorilor stări spirituale sfinte. La rândul lor, pictorii iconari primeau și pictau icoanele după îndrumările venite de la Duhul Sfânt prin Sfinții Părinți, încât ei, ca martori și mărturisitori iconografi, nu se reprezentau și nu se mărturiseau pe ei înșiși, ci erau mărturisitorii lui Dumnezeu Cel Întrupat și ai sfinților Săi.

Așadar, scopul vieții duhovnicești creștine este să devenim și noi sfinți, icoane vii ale lui Iisus Hristos, înnoiți și transformați sau transfigurați de El prin harul Duhului Sfânt, pregustând slava dumnezeiescă, având ca înaintemergători pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe toți Sfinții Săi.[3]

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe Române statornicite în  timpul Patriarhului Justinian (1948-1977), cu ocazia sărbătorii numită Duminica Ortodoxiei, se realizează colecta pentru Fondul Central Misionar. Așa cum în Biserica primară, prisosul unora plinea lipsa altora și „nimeni nu era între ei lipsit” (Fapte 4, 34), tot astfel și acum Biserica Ortodoxă Română îndeamnă la dărnicie și întrajutorare frățească pentru a susține multiple activități spre binele și folosul credincioșilor ei din țară și din diaspora.

La nivel național, bisericesc, social, liturgic, pastoral, misionar și cultural, aceste activități sunt de o importanță majoră. Darul în bani care va fi colectat acum, în Duminica Ortodoxiei și în următoarele trei duminici, până la 26 martie, va fi folosit pentru construirea de lăcașuri de cult din parohiile mici și sărace, pentru întreținerea așezămintelor social-filantropice din țară și de peste hotare, pentru sprijinirea și inițierea unor activități spirituale și culturale pentru apărarea și promovarea dreptei credințe, dar și pentru păstrarea identității etnice a românilor de pretutindeni și pentru ajutorarea parohiilor și a familiilor sărace ş.a.

Dorindu-vă să folosiți cu mult spor duhovnicesc vremea Marelui Post ca pregătire pentru sfânta sărbătoare a Învierii Domnului, ne rugăm lui Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi şi să vă dăruiască sănătate și mântuire, pace și bucurie.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți!” (2 Corinteni 13,  13).

Cu părintești binecuvântări și doriri de tot binele,

PREŞEDINTELE SFÂNTULUI SINOD,

†D A N I E L,

Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitorul tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

† Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

† Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

† Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului

† Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei

† Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului

† Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

† Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale

† Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

† Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii și Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi

† Nifon, Mitropolit onorific, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal

† Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

† Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

† Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei

† Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului

† Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului

† Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului

† Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei

† Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

† Timotei, Arhiepiscopul Aradului

† Corneliu, Episcopul Huşilor

† Lucian, Episcopul Caransebeşului

† Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei

† Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureşului şi Sătmarului

† Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei

† Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor

† Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei

† Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului

† Ambrozie, Episcopul Giurgiului

† Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor

† Visarion, Episcopul Tulcii

† Petroniu, Episcopul Sălajului

† Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei

† Daniil, Episcop-locţiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix (Serbia)

† Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei

† Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei

† Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei

† Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord

† Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande

† Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei

† Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal

† Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal

† Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor

† Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

† Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului

† Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului

† Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei

† Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului

† Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale

† Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al ArhiepiscopieiOrtodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

† Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului

† Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei

 

 

[1] Leonid  Uspenski,  Teologia  Icoanei,  trad.  de  Teodor  Baconsky,  Editura Anastasia, București, 1994, p. 84-85

[2] Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Foame și sete după Dumnezeu, Editura Basilica a Patriarhiei Române, București, 2008, p. 140.

[3] Cf. Pavel Florenski, Iconostasul, trad. de Boris Buzilă, Editura Anastasia, 1994, pp. 160-161.

Tipărire